EMDR

Veiligheid – Ruimte – Vrijheid – Ontwikkelingsgericht – Doelgericht

Ontdek EMDR: Een Krachtige Therapeutische Benadering

EMDR, afgeleid van ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’, is een krachtige en effectieve psychotherapeutische benadering die zich richt op het verwerken van onaangename herinneringen. Deze methode, in de letterlijke zin vertaald als ‘door oogbeweging minder gevoelig maken en verwerken’, biedt een weg naar verlichting voor de last van traumatische ervaringen.

Wat is trauma?

Trauma omvat elke gebeurtenis die een blijvend negatief effect heeft op iemands leven. Of het nu gaat om kleine incidenten of grote catastrofes, de impact ervan is subjectief en individueel bepaald. Typerend voor traumatische herinneringen zijn intense emoties, levendige beelden en fysieke reacties die ermee gepaard gaan. Deze herinneringen kunnen herhaaldelijk worden geactiveerd door situaties die lijken op de oorspronkelijke traumatische gebeurtenis, waarbij zelfs subtiele prikkels zoals geluiden, geuren of beelden sterke emotionele en fysieke reacties kunnen oproepen.

Over de Behandelmethode

EMDR wordt in Nederland al sinds 1994 toegepast bij volwassenen, en sinds 2000 ook bij kinderen en jongeren. Het omvat een combinatie van methoden uit diverse therapievormen, versterkt door snelle en afwisselende stimulatie via visuele, auditieve en kinesthetische kanalen. Deze stimulatie brengt het brein als het ware uit balans, waardoor vastgelopen of geblokkeerde verwerking op gang kan komen.

Mijn aanpak

Als therapeut pas ik EMDR toe in mijn behandelingen, altijd in overleg met mijn cliënten. We richten ons op specifieke traumatische herinneringen, maar ook op de lichamelijke sensaties die tijdens de behandeling naar voren kunnen komen. Mijn doel is om samen met mijn cliënten een pad te bewandelen naar herstel en bevrijding van de last die traumatische ervaringen met zich meebrengen.

Benieuwd naar hoe EMDR jou kan helpen? Neem gerust contact op voor meer informatie of een afspraak.